به گزارش پایگاه خبری هنرشیراز، صابر سهرابی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در نشست آسیبشناسی مد و لباس استان فارس گفت: هدف اصلی از کارگروه مد و لباس، بیش از هر چیز فرهنگسازی در این زمینه است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ادامه داد: تهاجم فرهنگی امروزه همه زوایای فرهنگ ما را فراگرفته است. این همهگیری فرهنگی، را نباید تنها به دید فرهنگی نگریست؛ چرا که اقتصاد و سیاست و ... کشور را نیز تحت تأثیر خود قرار میدهد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی فارس افزود: ما طراحان توانمندی در فارس داریم که اگر توانیم بستری مناسب برای دیدن شدن آنها بسازیم، درخشش آنها را خواهیم دید؛ از این رو اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به همکاری و همراهی اداره صمت، ناجا و دیگر دستگاهها و به ویژه مردم نیاز است تا بتوان درخشش این جوانان توانمند را به همگان نشان دهیم.

سیده مرضیه شفاپور نیز در این نشست گفت: هرچند مد و لباس دومین صنعت پولساز جهان است، اما در کشور ما هنری نوپاست که برای صنعتی شدن آن نیاز به پشتیبانی همهجانبه به ویژه همکاری و هماهنگی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره صمت و ناجا دارد.
شفاپور ادامه داد: آموزش طراحی مد و لباس تنها بر دوش فرهنگ و ارشاد اسلامی است و هر آموزشگاهی که از این اداره مجوز ندارد، کارکردی غیرقانونی دارد و گواهیها صادره توسط آنها نیز اعتباری ندارد.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور افزود: استان فارس ظرفیت بسیار بالایی در حوزه مد و لباس دارد که پیشنهاد میکنم با همکاری استانداری فارس بخش بینالملل جشنواره مد و لباس فجر امسال در فارس برگزار گردد.
همچنین نشست هماندیشی طراحان و هنرمندان مد و لباس استان فارس به دلیل همهگیری بیماری کرونا، با رعایت شیوهنامههای بهداشتی و حضور برخی از فعالان مد و لباس فارس و صابر سهرابی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، سیده مرضیه شفاپور، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در تالار حافظ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس برگزار شد.
صابر سهرابی در این نشست گفت: در چند سال گذشته و راهاندازی کارگروه ساماندهی مد و لباس، تا کنون 28 جشنواره و نمایشگاه مد و لباس در استان فارس برگزار شده است. امسال به دلیل بیماری کرونا و تعطیلیهای به وجود آمده فعالیتهای خود را بر بستر فضای مجازی برگزار میکنیم که یک همایش در این رابطه در فضای مجازی، برگزار شد و چند همایش دیگر هم در حال تهیه مجوز هستند.
سهرابی ادامه داد: همچنین 9 خانه مد، سه مؤسسه فرهنگی و هنری مد و لباس در شیراز و سه مؤسسه دیگر در شهرستانهای آباده، اقلید و لارستان در حال فعالیت هستند. همچنین سه مؤسسه دیگر نیز برای فعالیت در شیراز درخواست مجوز داشتهاند که روند صدور مجوز خود را میگذرانند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس افزود: تا کنون 226 طراح فعال از آقایان و بانوان در فارس شناسایی شدهاند که 24 طرح آنها نیز مالکیت معنوی دریافت کردهاند. در این میان تنها یک نفر از حوزه مد ولباس در لیست سه هزار نفری بیمهشدگان بیمه هنرمندان فارس قرار دارد.
سهرابی بیان کرد: فارس در حوزه مد و لباس اقوام تنوع بسیاری دارد تا آنجایی که میتوان آن را رنگینکمان ناشناخته فرهنگی به ویژه در زمینه مد و لباس برای کشور و جهان دانست؛ چرا که در استان فارس قومیتهای گوناگون زندگی میکند.
سیده مرضیه شفاپور نیز در این نشست گفت: همه میدانیم که دومین صنعت پولساز جهان، مد و لباس است؛ اما این که چرا در کشور ما هنوز نتوانسته است به جایگاه خود دست یابد را باید در حلقههای اتصال طراحی با تولید و فروش یافت؛ که ما با شناسایی و برنامهریزیهای خود در پی برطرف کردن این کمبودها هستیم.

دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه طراحان باید مد لباس ایرانی و اسلامی باید به دنیا معرفی کنند، افزود: ایران پیشینه خوبی در حوزه مد و لباس دارد و همواره پوشش و زیبایی زیادی در میان لباس ایرانیان دیده می شده است.
وی با اشاره به اینکه تلاش میکنم تا حلقههای گمشده برای شناساندن این صنعت را از بین ببرم، بیان کرد: پایه اصلی مد و لباس، دانش است و باید در زمینه افزایش دانش این رشته نیز بیش از پیش کار کنیم چرا که هر کاری در دنیای امروز باید همراه با علم باشد.
شفاپور با بیان این که گستره کارکردی مد و لباس بسیار گسترده است و هر چیزی که در آن طراحی باشد همچون پوشاک، کیف، جواهرات، گریم و ... را نیز در برمیگیرد، گفت: گوناگونی فرهنگهای در ایران، ظرفیتهای بسیاری را به وجود آورده است که بهرهگیری از آنها میتواند مد و لباس دنیا را دگرگون کند. اگر با این دید نگاه کنیم بهرهگیری از طراحان در سراسر کشور میتواند ما را نیرومندتر نماید؛ از این رو برای داوری آثار جشنواره مد و لباس فجر نیز از آنها بهره خواهیم گرفت.
وی با اشاره به اینکه از استادان در بخش علمی و دانشگاهی استانی هم در شورا استفاده خواهیم کرد و توقع دارم آنان در کارگروه عضو شوند چرا که جای نظر و ایدههای فعالان مد و لباس در کارکروه خالی است، افزود: باید به هم کمک کنیم که این صنعت را به جایگاه واقعی خودمان برسانیم.
وی یادآور شد: جای خانه یا موزه طراحان خالی است که این موزه به زودی در تهران راهاندازی میشود و گردشگران میتوانند از آن موزه برای آشنایی با مد و لباس ایرانی استفاده کنند. که با توجه به گونههای فرهنگی و قومیتی در فارس بخش بزرگی از این موزه به لباسها و طرحهای استان فارس تعلق خواهد گرفت.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور با درخواست از همه طراحان برای فرستادن ایدهها و رزومههای خود به این کارگروه در راستای بهرهبرداری بیشتر، گفت: طراحان ما با شرکت در جشنواره کشوری و جهانی باید توانمندی خود را در این هنر و صنعت به جهان بشناسانند. چرا که ما با توجه به گوناگونی فرهنگی و قومیتی در کشور و به ویژه استان فارس و از سویی پیشنیه این صنعت و هنر در گذشته خودمان، درونمایههای توانمندی در این حوزه داریم که باید به جهان شناساند.
شفاپور در پایان این نشست از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و طراحان مد و لباس این استان خواست تا به صورت الگوی کشوری نخستین اتاق اندیشه مد و لباس را با همکاری هم راهاندازی نمایند.
گفتنی است: سیده مرضیه شفاپور، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور پیش از شرکت در این دو نشست و پس از ورود به شیراز در نخستین گام خود، در مؤسسه فرهنگی و هنری شهرراز شیراز حضور پیدا کرد.
شفاپور با حضور در کارگاه آموزشی مد و لباس و بخش طراحی مد و لباس مؤسسه فرهنگی و هنری شهرراز شیراز، از بخش مد و لباس پلتفرم اینجو رونمایی نمود. اینجو سامانهای است که چهارمین جشنواره مد و لباس فارس را در فضای مجازی برگزار خواهد کرد.
شفاپور همچنین سپس نشستی را با مدیرمسئولان مؤسسات مد و لباس فارس داشت.
وی در این نشست گفت: دیدگاه من، تمرکززدایی و رشد و پیشرفت استانها و شهرستانها است؛ و با این دیدگاه رشد و پیشرفت مد و لباس را که هنری نوین در کشور ماست مینگرم. هنری که چونان کودکی نوپا، باید آن را پشتیبانی و حمایت کرد؛ هرچند برخی با سرکوب آن، نمیخواهند اجازه دهند این هنر در کشور ما صنعتی شود.
.jpg)
سیده مرضیه شفاپور افزود: از دید قانونی، متولی اصلی فرهنگ و هنر کشور ما، فرهنگ و ارشاد اسلامی است. اما از آن جا که نهادهایی موازی این وزارتخانه نیز در حال فعالیت هستند، بودجههای فرهنگ و هنر نیز سرشکن شده و بودجه لازم در دست این وزارتخانه قرار نمیگیرد.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور ادامه داد: دیدگاه من در پشتیبانی از مؤسسات و فعالان قانونی مد و لباس این است که اگر گزارشی از فعالیتهای غیرمجازی بدست من برسد سریعاً آن را بررسی کرده و در صورت که این امر ثابت شود، با هماهنگیهای که انجام دادهایم پس از یک بار اخطار به بستن آن مکان اقدام خواهیم کرد. از این رو درخواست دارم تا کسانی که به صورت غیرمجاز در این زمینه فعالیت دارند هر چه سریعتر نسبت به اخذ مجوزهای لازم اقدام کنند. این نکته نیز گفتنی است که اخذ مجوز نه تنها موجب فعالیت قانونی خواهد که میتوانند از امتیازاتی که ما برای مؤسسات قانونی و دارای مجوز در نظر گرفتهایم نیز بهره بگیرند.
بهروز مرامی جدیدی، معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در این نشست گفت: بیشترین آسیب از همهگیری بیماری کرونا نه تنها در فارس بلکه در سراسر کشور، به فعالیتهای فرهنگی و هنری وارد شد. چرا که از ابتدای این همهگیری، بیشتر فعالیتهای فرهنگی و هنری همچون سینماها، تماشاخانهها، آموزشگاهها و ... بسته شدند.
بهروز مرامی جدیدی ادامه داد: مد و لباس هنر نویی است که امروزه در کشور نوپاست و کسانی که امروزه در این هنر گام برمیدارند، پشگامانی هستند که کارهای آنان ماندگار خواهد شد. چرا که آنان تنها با عشق به این کار وارد شدهاند و سرمایه و جوانی و ذوق خود را در گود هنر مد و لباس نمایش میدهند.
در این نشست مدیرمسئولان دو مؤسسه فرهنگی و هنری مد و لباس فارس نیز دیدگاههای خود را بیان کردند.
در پایان از مؤسسه فرهنگی و هنری شهرراز که برگزارکننده دو دوره دوم و چهارم جشنواره مد و لباس فارس بوده است، و مؤسسه فرهنگی و هنری ماسا که برگزارکننده دور پیشین این جشنواره بود با اهدای لوحی تقدیر شد.